NAVIGATIE

Freetime overzicht
Zoeken


  RUBRIEKEN

FAQ / Help
Wat mag niet?
WZL Wedstrijden
WZL Chat
WZL Toolbar
WZL Statistieken
WZL leden
WZL shop
E-cards

RSS

Fun-feed
Babe-feed
Stud-feed

Een groot aantal pokerrooms geven de mogelijkheid om poker te spelen op internet en geld te storten via het veilige iDeal betaalsysteem.
Overzicht » Film & TV » Klassiekers » Zomerfilmcollege
Onderaan pagina
Mik 2.355
wzl-lid
Sinds 2/12/2004
T: 45 R: 870
22/6/2007 - 10:32u | Quote

Owkay, dit is misschien meer voor de échte freaks, maar ik ga het hier toch posten.

Deze zomer (22-29/07) is er een zomerfilmcollege in Brugge, met de volgende topics:

- widescreen (vermoedelijk met films van Cukor en Preminger), gedoceerd door David BORDWELL (toch een grote naam in de academische wereld).
- Fritz LANG: gedoceerd door o.m. Tom PAULUS en Steven JACOBS. Wellicht een unieke kans om de films van een van de grootste regisseurs allertijden nog eens op groot scherm te zien.
- Cinematograaf Henri ALEKAN

Als ik niet moest werken en iets meer in de buurt van Brugge woonde, wist ik het wel.

meer informatie



Fredvdp 1.351
wzl-lid
Sinds 23/1/2005
T:37 - R:873
23/6/2007 - 18:16u | Quote
Is dat den Tom Paulus van de UA? Dan kannek eraan toevoegen dat da nen hele sympathieke en goeie prof is.

Edit: Het is hem inderdaad. 'k heb er ne mail over ontvangen.

ZOMERFILMCOLLEGE 2007 - VAN 22 TOT 29 JULI - BRUGGE

'WIDESCREEN CINEMA' – 'FRITZ LANG' – 'HENRI ALEKAN'

Ingericht door de Vlaamse Dienst voor Filmcultuur vzw
Met de medewerking van Cinéma Lumière en het Koninklijk Belgisch Filmarchief.
Met de steun van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en de Provincie West-Vlaanderen

Wat?
Gedurende 8 dagen brengt het Zomerfilmcollege filmliefhebbers in contact met gerenommeerde filmspecialisten uit binnen- en buitenland (en dit via een 15-tal lezingen), maar vooral ook met (een 30-tal) films uit de collectie van het Koninklijk Belgisch Filmarchief die zelden of nooit meer op groot scherm vertoond worden. Een unieke kans tot kennismaking met (of herontdekking van) een aantal klassieke films, die een absolute 'must' zijn voor iedereen die van film houdt.

Waar?
Het Zomerfilmcollege vindt onderdak in Cinema Lumière, het ontmoetingspunt voor cinefiel Brugge, temidden van het historisch centrum. In het aansluitende café-restaurant De Republiek (met terras op de binnenplaats van een middeleeuws pand) vindt het middag- en avondmaal plaats. Voor mensen van buiten Brugge worden er in de buurt overnachtingen voorzien aan zeer voordelige prijzen.

Wie kan deelnemen?
Iedereen die in film geïnteresseerd is, dieper wil ingaan op het werk van bekende cineasten, meer wil vernemen over filmstijl en -geschiedenis en dit alles graag aan de hand van fragmenten en integrale filmprojecties getoetst ziet… De samenstelling van de deelnemersgroep is traditiegetrouw zeer heterogeen qua leeftijd, opleiding en achtergrond: van studenten die hun filmhistorische horizon willen verruimen, leraars die inspiratie zoeken voor lessen en filmprojecten in het onderwijs, tot gewone liefhebbers van “17 tot 97” die tijdens de zomermaanden hun passie eindelijk de volle aandacht kunnen schenken…

WIDESCREEN CINEMA

Op het einde van de jaren ’40, liet het publiek de cinema in de steek. Mensen trokken naar de voorsteden, weg van de buurtbioscoop en televisie werd de nieuwe bron van ontspanning. Om hen terug te winnen introduceerde Hollywood vernieuwende technieken, met CinemaScope als bekendste paradepaardje. De lezingen van David Bordwell nemen het breedscherm-filmmaken onder de loep zoals het ontstond in de Verenigde Staten en uitzwermde naar Europa en Azië. De verschillende formaten en technologieën die met elkaar in concurrentie gingen, worden nader bekeken. De nadruk ligt niet zozeer op het technische aspect als wel op de artistieke mogelijkheden die Cukor, Preminger, Kurosawa en andere creatieve regisseurs ontdekten in het nieuwe beeldformaat. Er waren belangrijke implicaties op vlak van compositie: het scherm werd een smalle band die een horizontale beeldopbouw bevoordeelde en aanvankelijk uitermate geschikt leek voor ‘spektakelcinema’ als westerns, travelogues, musicals en historische epen. Regisseurs merkten al gauw dat ook meer intimistische scènes erdoor een meerwaarde kregen, omdat de blik meer gestuurd of juist verdeeld kon worden over verschillende aandachtspunten...

DOCENT: David Bordwell (professor Film Studies [University of Wisconsin-Madison] en auteur van talloze standaardwerken over filmgeschiedenis en -analyse als 'Narration in the Fiction Film')

De voertaal van deze sessies is Engels.

FRITZ LANG

In een 7-tal sessies wordt het rijke oeuvre belicht van Fritz Lang (1890-1976), die kort na WOI mee aan de basis lag van het Duitse expressionisme en zich vanaf het midden van de jaren '30 tot halverwege de jaren '50 ontpopte tot een van de grote auteurs van de Amerikaanse cinema. In de cursus komt zowel de Berlijnse als de Hollywood-periode aan bod en wordt ingegaan op zijn bijdrage aan diverse stijlen en stromingen (expressionisme, film noir) en aan een brede waaier van genres (vroege serial, science-fiction, mythisch epos, spionagethriller, western, gothic romance). Tevens wordt aandacht geschonken aan de rol die Lang speelde bij de ontwikkeling van specifieke filmtechnieken (o.a. special-effects, parallelmontage, experimenten met geluid). Aan de hand van enkele bekende meesterwerken (Dr. Mabuse, der Spieler (1922), Die Nibelungen (1924), M (1931), The Woman In The Window (1944), The Big Heat (1953),...) maar ook enkele minder vertoonde films wordt tenslotte ingegaan op specifieke thema's en motieven die in het gehele oeuvre van Lang vaak terugkeren, zoals het noodlot, stedelijke paranoia, lege ruimten, close-ups met een allegorische dimensie, enz.

DOCENTEN:
Tom Paulus (docent ‘film’ ['Master in Filmstudies en Beeldcultuur' en 'Bachelor Theater-, Film- en Literatuurwetenschap' (UA)]), Steven Jacobs (kunsthistoricus en docent [Hogeschool Sint-Lukas Brussel]) en Hilde D’haeyere (fotograaf en docent ‘fotografie en film’.

ZOMERGASTEN OMTRENT HENRI ALEKAN

Naast de 2 grote themablokken wordt er traditiegetrouw plaats gereserveerd voor een kleiner programmaluik onder de titel ‘Zomergasten’. Schrijver/cineast Eric de Kuyper toont ons zijn film ‘A Strange Love Affair’, die hij in 1984 draaide met de legendarische ‘directeur de la photographie’ HENRI ALEKAN (1909-2001). Elke avond sluiten we af met een film van deze meester die zich als cameraman kon meten met de grootmeesters uit de schilderkunst waarop hij zich inspireerde (van Rembrandt en Caravaggio, over Goya en Doré tot Spilliaert en Magritte). Vanaf 1929 maakte hij essentieel deel uit van de filmgeschiedenis van de 20ste eeuw en werkte hij in dienst van zowel klassieke als ‘moderne’ cineasten. Alekan stond voor menselijke ambacht, voor creativiteit op de set. Manipulatie gebeurde tijdens het filmen, ter plekke: zelfs 50 jaar later bleef hij trouw aan deze principes uit zijn beginjaren. Desondanks wist hij steeds weer nieuwe generaties aan te spreken. We laten regisseurs, collega’s en onderzoekers getuigen van hun bewondering voor de onvergetelijke beelden die hij creëerde in films als La Belle et la Bête (1946), La Marie du Port (1950), Roman Holiday (1953), Topkapi (1964), Der Stand der Dinge (1982), Der Himmel über Berlin (1987),…

PRAKTISCHE INLICHTINGEN

Naast de dagelijkse portie lezingen en langspeelfilms krijgen deelnemers een uitgebreide syllabus met bijkomende documentatie. Middag- en avondmaal (ook vegetarisch) worden voorzien en zijn in de inschrijvingsprijs begrepen. Een hotelkamer aan gunstig tarief (met douche en toilet; op basis van een kamer gedeeld met een persoon naar keuze) wordt voorzien. Voor dit alles betaal je een bijdrage van € 350. Wie geen logement wenst, betaalt € 200, middag- en avondmaal inbegrepen.

Hoe inschrijven?
Je kan inschrijven tot 8 juli door de bijdrage te storten op rekeningnummer 210-0079616-31 van de Vlaamse Dienst voor Filmcultuur, Hotel van Cleve - Ravensteinstraat 3 te 1000 Brussel met vermelding "ZFC 2007” en de naam van de deelnemer of deelneemster; daarnaast stuur je ons ook je contactgegevens per post, fax of e-mail. Een bevestigingsformulier, dat je bovendien meer praktische inlichtingen verschaft, krijg je dan begin juli in de bus.
Het aantal plaatsen is beperkt.


Verdere inlichtingen:
Vlaamse Dienst voor Filmcultuur vzw
Hotel van Cleve
Ravensteinstraat 3
1000 Brussel
tel: 02/551.19.44
fax: 02/551.19.55
e-mail: vdfc@ledoux.be


Laatst aangepast door Fredvdp op 23/06/2007 18:18:17u (2x aangepast)
Mik 2.355
wzl-lid
Sinds 2/12/2004
T:45 - R:870
23/6/2007 - 22:40u | Quote

Welke vakken hebt ge van hem?

Fredvdp 1.351
wzl-lid
Sinds 23/1/2005
T:37 - R:873
24/6/2007 - 11:16u | Quote
Mik schreef:

Welke vakken hebt ge van hem?



Film- en genre was het enige dees jaar, (1ste bachelor) maar da was wel het enige vak waar iedereen aanwezig was.
Mik 2.355
wzl-lid
Sinds 2/12/2004
T:45 - R:870
24/6/2007 - 20:34u | Quote

Das juist: jullie hebben dan een uitgebreide bespreking gehad van "The Texas Chainsaw Massacre" als ik mij niet vergis.

Fredvdp 1.351
wzl-lid
Sinds 23/1/2005
T:37 - R:873
26/6/2007 - 16:58u | Quote
Van horror in het algemeen. Wij kregen elke week les van een bapaald genre en keken dan naar ne film binnen da genre. Elke week moeste we ne kleine responspaper schrijven en Texas Chainsaw Massacre was één van die films die we moesten bespreken.
Mik 2.355
wzl-lid
Sinds 2/12/2004
T:45 - R:870
26/6/2007 - 18:29u | Quote

Let me guess:

Dan hebt ge waarschijnlijk ook naar Now Voyager moeten kijken voor Melodrama

Wa heeft 'm nog laten zien?
Fredvdp 1.351
wzl-lid
Sinds 23/1/2005
T:37 - R:873
27/6/2007 - 14:57u | Quote
Mik schreef:

Let me guess:

Dan hebt ge waarschijnlijk ook naar Now Voyager moeten kijken voor Melodrama

Wa heeft 'm nog laten zien?


Inderdaad, Now Voyager. Maar da waren alleen maar fragmenten. 'k Zal hieronder is het lijstje afgaan:

Science fiction: "Forbidden Planet"
Musical: "Singin' in the Rain"
Oude komedie: "Liberty" en "Sherlock Jr."
Nieuwe komedie: "The Awful Truth"
Western: "Stagecoach"
Horror: "The Texas Chainsaw Massacre"
Film noir: "Detour"
Mik 2.355
wzl-lid
Sinds 2/12/2004
T:45 - R:870
27/6/2007 - 16:03u | Quote

Aaaaaaaaaa ... The Awful Truth.
That's some funny shit!
Cary Grant ... Ralph Bellamy ...

Die ga ik nog eens kijken!

Fredvdp 1.351
wzl-lid
Sinds 23/1/2005
T:37 - R:873
29/6/2007 - 14:19u | Quote
Mik schreef:

Aaaaaaaaaa ... The Awful Truth.
That's some funny shit!
Cary Grant ... Ralph Bellamy ...

Die ga ik nog eens kijken!



Ja, da was inderdaad wel ne goeie. Ik had er eerst ni veel van verwacht omdat er romantiek in zit, maar blijkbaar zijn ni alle romantische komedies gelijk die films me Hugh Grant.
Mik 2.355
wzl-lid
Sinds 2/12/2004
T:45 - R:870
7/7/2007 - 9:58u | Quote

Heb 'm gisteren nog eens gekeken.

Was Asta vergeten. Steelt toch wel de show als Mr. Smith.

http://freespace.virgin.net/donna.moore/myrna%20loy/asta.JPG
Bron: © http://freespace.virgin.net/donna.moore/myrna%20loy/asta.JPG
Fredvdp 1.351
wzl-lid
Sinds 23/1/2005
T:37 - R:873
7/7/2007 - 17:17u | Quote
Mr. Smith maakt die film!

Tom Paulus heeft mij trouwens een 14 gegeven. Toffe gast.

Laatst aangepast door Fredvdp op 8/07/2007 14:34:17u (1x aangepast)
Mik 2.355
wzl-lid
Sinds 2/12/2004
T:45 - R:870
23/7/2007 - 16:32u | Quote

Wist ge dat Tom Paulus z'n kat trouwens Asta heeft genoemd?


Fredvdp 1.351
wzl-lid
Sinds 23/1/2005
T:37 - R:873
25/7/2007 - 21:44u | Quote
Mik schreef:

Wist ge dat Tom Paulus z'n kat trouwens Asta heeft genoemd?




Da zou kunnen dat hij da vermeld heeft.
 
Bovenaan pagina