Al vanaf 1929 wordt op het beroemdste stratencircuit van de wereld gereden. In het belastingparadijs aan de Middelandse zee scheuren de bolides door de meest decadente buurten van Europa, waar overigens veel van de coureurs zelf gehuisvest zijn. Mede daarom bekleedt Monaco een uitzonderingspositie. Met de steeds strengere veiligheids voorschriften zou het allang niet meer op de kalender mogen staan.
Winnaars
2004 Jarno Trulli Renault 2003 Juan Pablo Montoya Williams 2002 David Coulthard McLaren 2001 Michael Schumacher Ferrari 2000 David Coulthard McLaren 1999 Michael Schumacher Ferrari 1997 Michael Schumacher Ferrari
Track
Naam Monaco Plaats Monte Carlo, Monaco Datum race 22/05/2005 Lengte 3,370 km Ronden 78 Totaal km 262,860 km Baanrecord 1:18,023 min = door Rubens Barrichello, Ferrari F1 2002 (2002) Adres Automobile Club de Monaco, 23 Boulevard Albert 1er, BP 464, 98000 Monaco
Michael Schumacher is klaar voor een zware Grand Prix van Monaco. “Het wordt moeilijk, maar niet onmogelijk.”
De regerend wereldkampioen ziet Renault en McLaren als de logische kanshebbers in Monaco. “Maar zelfs Toyota en Williams maken hier kans op een overwinning. Het is een uitzonderlijke race als het gaat om de karakteristieken van de auto. In het verleden bleek zelfs dat Renault het hier goed deed en op andere circuits niet. Misschien is het dit jaar andersom.”
Schumacher denkt dat een pole-position in Monaco geen vereiste is om kans te maken op een overwinning. “We weten dat kwalificeren onze zwakke plek is, en we hebben er hard aan gewerkt. Of het genoeg is geweest zullen we zaterdag en zondag zien. Met de juiste strategie kun je zelfs hier plaatsen winnen. Natuurlijk is het belangrijk om vooraan te zitten, maar het is geen vereiste.”
Halve seconde straftijd voor Ralf Schumacher Ralf Schumacher (Toyota) zal in de kwalificaties voor de Grote Prijs van Monaco, die zondag gereden wordt, een halve seconde straftijd krijgen omdat hij gisteren in de vrije oefenritten een nieuwe band gebruikte zonder dat de koerscommissarissen daarvan op de hoogte waren gebracht.
Michelin bekende schuld. "Het gaat om twee spijtige fouten", verklaart de bandenfabrikant. "De eerste is een fabrieksfout, de tweede is menselijk."
Op de linkervoorband bleek een verplicht merkteken te ontbreken. Toen een verantwoordelijke van Michelin dat merkte, voor aanvang van de vrije oefenritten, liet hij de band vervangen. Hij vergat wel de technisch directeur van de Internationale Automobielfederatie FIA daarvan op de hoogte te brengen.
Toyota gaat niet in beroep tegen de beslissing van de FIA.